Kan ChatGPT lage kunst?

Kunst blir ofte sett på som en tydelig menneskeskapelse, men fremskritt innen kunstig intelligens har fått mange til å lure på om maskiner også kan skape kunst. Én slik AI-modell, ChatGPT, har gjort bølger innen feltet for naturlig språkbehandling, men kan den også skape kunst?

LES NÅ: Kan ChatGPT lage bilder?

Kan ChatGPT skape kunst?

Den korte svaret er nei, ChatGPT er primært designet for å generere naturlig språktekst, så den kan ikke skape visuell kunst på tradisjonell måte. Men den kan fortsatt hjelpe til med å skape kunst ved å generere tekstforslag som kan inspirere en annen AI-modell til å skape fantastiske kunstverk.

Hvordan bruke ChatGPT til å lage kunst

Å gi kunstneriske oppgaver er en av mulighetene i ChatGPT, og det finnes AI-verktøy tilgjengelig for å lage kunstverk basert på disse oppgavene, som Midjourney og DALL-E. En bruker kan få assistanse fra ChatGPT for å forbedre oppgavene for å tegne kunstverk fra Midjourney eller DALL-E.

ChatGPT genererer ord- og fraseforslag basert på brukerens inndata. Disse forslagene kan brukes av brukeren til å skape nye og unike kunstverk ved bruk av nevnte AI-modeller. Det resulterende samarbeidet visker ut grensene mellom menneskelig og maskinskaping og gir et unikt innsyn i skapelsesprosessen. Denne typen samarbeid er muliggjort av ChatGPTs evne til å generere naturlige språkprompts basert på eksisterende tekst. Modellen bruker en dyp læring-algoritme som er trenet på store mengder tekstdata, slik at den kan gjenkjenne mønstre og generere svar som ligner menneskelig språk.

ChatGPT kan også brukes til å generere ideer på en mer direkte måte. For eksempel kan den bli trent til å gjenkjenne visse visuelle mønstre eller stiler og generere nye kunstinspirasjoner basert på den kunnskapen. Dette betyr at den kan generere inspirasjoner som er skreddersydd til en bestemt kontekst eller tema, som en bestemt kunststil eller en spesifikk kunstners tidligere arbeid.

Vi har prøvd denne tilnærmingen, og bedt ChatGPT om å generere en forespørsel lik maleriet "Jente med perleøredobb av Johannes Vermeer", og resultatet vises i skjermbildet nedenfor.

chatgpt-art-prompt.jpg

ChatGPT kunstrelaterte spørsmål

Bruk av ChatGPT i kunstskapelse reiser noen etiske og filosofiske spørsmål. En vanlig bekymring er at AI kan erstatte menneskelige kunstnere, resulterer i en nedgang i kreativitet og unikhet. Selv om det er sant at AI-modeller kan generere nye kunstverk, er de fortsatt begrenset av sin treningsdata og parametrene satt av sine skapere. Dette betyr at de ikke er virkelig "kreative" på samme måte som mennesker.

LES NÅ: Beste tegnebrett med skjerm

En annen bekymring rundt AI i kunst er muligheten for at den kan videreføre fordommer og stereotypier. Hvis en AI-modell trener på data som er skjevt fordelt mot bestemte grupper eller stiler, kan den produsere nye kunstverk som forsterker disse fordommene. Dette underbygger betydningen av å nøye vurdere treningsdataene som brukes til å skape AI-modeller og de potensielle fordommene som kan være til stede.

Tilknyttede Artikler

Vis mer >>