Hvordan bruke ChatGPT: Det du trenger å vite nå

chatgpt (1)

ChatGPT, OpenAI sitt mest populære prosjekt så langt, har startet en kunstig intelligens (AI) revolusjon siden lanseringen i slutten av 2022. Denne AI-chatboten har dominert overskriftene og har opptatt sinnet til de som driver Twitter, Google, Amazon, Microsoft, Meta, andre teknologiekspert og mer nylig, musikk selskaper. Denne AI-språkmodellen ble den raskest voksende "appen" gjennom alle tider, og overgikk selv TikTok. Kilde

Også: Den nye AI-drevne Bing er nå åpen for alle - med noen seriøse oppgraderinger

ChatGPT-modellen er absolutt ikke undervurdert; brukerne kommer med kreative ideer til promter, som for eksempel å stille spørsmål i søken etter morsomme svar, lage innhold, forbedre skriveferdighetene sine eller Excel-kunnskaper, finne og rette en feil i kode, eller oppsummere en bok. Noen lurer til og med på om AI chatboten kan erstatte programmører, forfattere og til og med leger, og hvordan den kan revolusjonere forskjellige bransjer.

Også: Jeg brukte ChatGPT for å skrive den samme rutinen på disse ti obskure programmeringsspråkene

I alle disse områdene er én ting klart: genialiteten til dette AI-verktøyet ligger ikke i hvor nyskapende ideen er, men i hvor godt det utfører tekstgenerering og hvor tilgjengelig og enkelt i bruk det er. ChatGPT kan utføre samtaler med brukere ved å bruke AI, og disse utvekslingene kan føles like naturlige som om du hadde en samtale med en annen person.

Hvordan bruke ChatGPT

1. Opprett en OpenAI-konto

Gå til chat.OpenAi.com og registrer deg for en konto med en e-postadresse, eller en Google- eller Microsoft-konto. Du må opprette en konto på OpenAI-nettstedet for å logge inn og få tilgang til ChatGPT.

Hvis du aldri har opprettet en konto før, klikk på Registrer deg og følg instruksjonene for å legge inn informasjonen din. OpenAI krever en gyldig telefonnummer for verifikasjon for å opprette en konto.

opprett-konto (1)

Hvis du ikke har opprettet en konto, klikk på Registrer deg. Ellers logg inn med dine OpenAI-autentiseringsopplysninger.2. Bli kjent med ChatGPT-vinduet

2. Bli kjent med ChatGPT-vinduet

Når du har logget inn på OpenAI-kontoen din på ChatGPT-siden av nettsiden, er det på tide å bli kjent med AI-verktøyvinduet. Her er en oversikt over hva du vil se, med bildet nedenfor som et eksempel:

 1. Nytt chatteromsknapp: På venstre side av skjermen ser du en knapp for Nytt chatrom som du kan klikke på for å starte en ny samtale når som helst. Dette er nyttig fordi ChatGPT-modellen husker hva som ble diskutert i en samtale tidligere og vil svare med kontekst, slik at å starte en ny chat vil klare en ny samtale uten fordommer.
 2. Chatthistorikk: Venstremenyen holder også alle tidligere samtaler tilgjengelig, hvis du må gå tilbake til en, selv om det er mulighet for å slå av chatthistorikk.
 3. Oppgrader til pluss: ChatGPT Plus er et betalt abonnement som gir medlemmer tilgang til GPT-4-modellen, en raskere og større språkmodell fra OpenAI. Du kan velge å oppgradere til Plus eller være med den gratis versjonen.
 4. Konto: Ved å klikke på e-postadressen eller navnet ditt nederst til venstre på skjermen, får du tilgang til kontoinformasjonen din, inkludert innstillinger, muligheten til å logge ut og hjelp og vanlige spørsmål fra OpenAI.
 5. Dine spørsmål: Spørsmålene du gir AI-chatboten, vises her.
 6. ChatGPTs svar: Når ChatGPT svarer på spørsmålene dine, vises logoen til venstre.
 7. Kopier, tommel opp, tommel ned: Hver gang ChatGPT svarer, kan du kopiere teksten til utklippstavlen for å lime den inn andre steder, og også gi tilbakemelding om svaret var nøyaktig eller ikke. Denne prosessen hjelper med å fininnstille AI-verktøyet.
 8. Generer svar på nytt: Hvis du hadde problemer med å få svar i chatten eller ikke fikk et tilfredsstillende svar, kan du klikke på Generer svar på nytt for å oppfordre ChatGPT til å prøve igjen med det siste svaret.
 9. Tekstområde: Her skriver du inn spørsmålene og promptene, og trykker bare Enter for å sende dem.
 10. ChatGPT-versjon: OpenAI inkluderte en liten tekst nedenfor tekstinndataområdet, der du kan lese ansvarsfraskrivelsen om at dette er en "Gratis forskningsvisning. ChatGPT kan gi unøyaktig informasjon om personer, steder eller fakta". Det er også versjonen av ChatGPT-modellen* du bruker for øyeblikket.
chatgtwit (1)

3. Begynn å skrive dine oppmuntringer og spørsmål

Det var det. 

Når du nå vet hvordan du kan logge inn og få tilgang til ChatGPT, er det på tide å komme i gang med å stille språkmodellen alle brennende spørsmålene du måtte ha, og se hvilke svar du kan få. ChatGPT fungerer som et verktøy med et uendelig antall prosjekter, fra utvikling av programvare til skriving og oversettelser.

Også: Hvordan jeg brukte ChatGPT og AI kunstverktøy for å lansere Etsy-bedriften min raskt

På dette tidspunktet kan du skrive inn hvilken som helst av dine ChatGPT-prompter i tekstfeltet nederst på siden og trykke enter for å sende inn spørsmålene dine. AI-chatboten vil deretter generere tekst i et forsøk på å gi nyttige svar på dine prompter.

start-chatting

ChatGPT-eksempel på påminnelser

ChatGPT kan generere svar på oppfordringer (en funksjon som til slutt kan utfordre søkemotorer) som er nok til å bli et viktig verktøy for innholdsproduksjon fra skriving av essays til å oppsummere en bok for deg, men den kan også skrive og fikse kode, gjøre beregninger, hjelpe deg med å sette opp CV-en din, oversette informasjon og mer. Her er eksempler på oppfordringer du kan starte med:

 • Hvordan lagrer og behandler en datamaskin informasjon?
 • Analyser denne koden og fortell meg hvordan du kan fikse den: [Lim inn koden]
 • Skriv en dikt om migrene inspirert av Walt Whitman.
 • Skriv en country sang om en hund ved navn Speckles som elsker å løpe.
 • Skriv en plugin for ----- som gjør -----
 • Hva er forskjellen mellom et virus og en bakterie?
 • Skriv en sykemelding for mitt barn som går glipp av skole.

Ofte stilte spørsmål

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er en stor språkmodell som bruker kunstig intelligens til å holde tekstkonversasjoner med brukere som kan føles naturlige, som om du stilte spørsmål til noen.

Også: Kan AI-detektorer redde oss fra ChatGPT? Jeg prøvde 3 nettbaserte verktøy for å finne ut

Menneskelignende svar er nyttige når man oversetter fra ett språk til et annet, leter etter instruksjoner om hvordan man gjør noe, og genererer skrevet innhold.

Hvordan fungerer ChatGPT?

ChatGPT bruker forsterkende læring med menneskelig tilbakemelding (RLHF) for å intelligently håndtere sin omgivelse, ved å bruke menneskelig demonstrasjon for å tilpasse seg ulike situasjoner med lært og ønsket adferd. 

Også: Hvordan lagre en ChatGPT-samtale for å gjenoppta senere

ChatGPT var trent på en betydelig mengde data før forskningsvisning, og fortsetter å lære gjennom den menneskelige kunnskapen brukere gir, noe som gjør at den kan gi utdannede svar på et bredt spekter av emner. 

Hvordan registrerer jeg meg for ChatGPT?

For å registrere deg for ChatGPT, trenger du bare å registrere deg for en gratis OpenAI-konto ved å bruke din e-postadresse.

Hvordan kan jeg få tilgang til ChatGPT?

Du kan få tilgang til ChatGPT ved å gå til chat.openai.com og logge deg inn. Hvis du er på OpenAI sin nettside kan du logge inn på kontoen din, deretter bla ned til du ser ChatGTP i nedre venstre hjørne av siden og klikke på den for å starte å snakke. Er ChatGPT gratis?

Er ChatGPT gratis?

Ja, du kan bruke ChatGPT gratis - for nå. Siden modellen for behandling av naturlig språk fortsatt er i forsknings- og læringsvisningsfasen, kan folk bruke den gratis. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg for en gratis OpenAI-konto, selv om det er en mulighet til å oppgradere til et betalt medlemskap.  

chatgpt-plus

OpenAI lanserte ChatGPT Plus for kunder som ønsker ubegrenset tilgang uten sammenbruddsvinduer i høysesongen, raskere svar og prioritetstilgang til nye funksjoner, for $20/måned.  


Også: De beste AI-kunstgeneratorer: DALL-E 2 og alternativer

Det er også basert på GPT-4, som er en mer avansert språkmodell enn i den gratis versjonen av ChatGPT. 

Hva kan jeg bruke ChatGPT til?

Din fantasi er grensen. Ha det gøy med ulike ChatGPT oppgaver. ZDNET's David Gewirtz ba AI chatboten om å skrive en WordPress-plugin for ham og brukte den til å hjelpe ham med å fikse koden raskere, for eksempel. Han ba også om å skrive et Star Trek-manus.

Også: Hvordan bruke ChatGPT til å skrive kode

Andre bruker det til å skrive skadevare. En professor fremmer bruken av ChatGPT i klasserommet sitt og utallige lærere bruker det enda mer enn sine studenter. Her er noen andre ideer du kan prøve: 

 • Skriv en sang om [sett inn emne her] -- Prøv å legge til så mange detaljer som mulig.
 • Skriv en dikt om [sett inn emne her] -- Igjen, legg til så mange detaljer som du kan tenke på.
 • Still den filosofiske spørsmål.
 • Ber den om å oppsummere ideer eller konsepter.

Jo flere detaljer du skriver i dine spørsmål, desto mer presise vil svarene være. 

Også: Hvordan fungerer ChatGPT?

ChatGPT kan en dag erstatte og, i tilfelle Bing, forbedre søkemotorer. Selv om tekstfeltet i ChatGPT ikke er en søkefelt, har Microsoft introdusert en AI-drevet Bing-søkemotor som er koblet til internett, noe som gjør den i stand til å gi svar på spørsmål som ChatGPT ikke kan håndtere.

Kan jeg bruke ChatGPT på mobil?

Selv om det ikke finnes noen ChatGPT-mobilapplikasjon, kan du bruke det AI-baserte verktøyet fra nettleseren på mobilen din. 

Også: Hvordan bruke ChatGPT til å skrive Excel-formler

Trinnene for å bruke OpenAI's ChatGPT fra telefonen din er de samme som ovenfor: gå til chat.openai.com, logg inn, aksepter vilkårene og begynn å skrive. AI-assistenten vil fungere akkurat som den ville når du får tilgang til den fra datamaskinen din. 

Hva er ChatGPT Legacy og ChatGPT Default?

ChatGPT kjører på det store språkmodellen kalt GPT 3.5, men det finnes to versjoner av denne modellen, Legacy og Default. Legacy-modellen er den du får tilgang til når du logger på en gratis konto ved hjelp av OpenAI-kontoen din og bruker ChatGPT.

Modellen "Default" gjør som regel en bedre jobb med å forklare og forstå nyanser, og den er mer lojal mot utviklernes innsats for å forhindre generering av upassende innhold enn modellen "Legacy". Denne modellen var også den som var tilgjengelig for betalende ChatGPT Plus-brukere før utgivelsen av GPT-4.

Også: Læringsplattformen sier at ChatGPT er den mest ettertraktede tekniske ferdigheten i arbeidsstyrken

I daglig bruk er både Legacy og Default lik hverandre, men Default er overlegen. GPT-4 er raskere, mer nøyaktig og større enn begge modellene av GPT-3.5. 

I henhold til ChatGPT-utgivelsen den 3. mai vil alle nye meldinger bruke standardmodellen, da OpenAI forbereder å avslutte støtten for den eldre modellen 10. mai.

Er ChatGPT den beste AI-en?

Hvis du prøver å finne ut hvilken som er den beste AI-chatboten, kan du lure på hvordan OpenAI's ChatGPT sammenligner med andre, som for eksempel Google Bard og Microsofts AI-drevne Bing. Økningen i ChatGPTs popularitet kan i stor grad tilskrives den ekspertkombinasjonen av bred tilgjengelighet, kunnskap og flyt i samtaler.

Også: ChatGPT vs. Bing Chat: Hvilken AI-chatbot bør du bruke?

Både Bard og Bing Chat er tilgjengelige på en mer begrenset forhåndsvisning. Sammenlignet med ChatGPT er Bing Chat mer basert på sin søkemotornatur, da den kombinerer GPT-4 og samler informasjon fra internett, og til og med sitater kildene for webssidene der den fikk svar.

Kan ChatGPT nekte å svare på mine henvendelser?

AI-systemer som ChatGPT er ikke allmektige; de kan og avviser upassende forespørsler. Ved siden av å ha begrenset kunnskap, er AI-assistenten i stand til å skille upassende forespørsler for å forhindre generering av usikre innhold. 

Også: 6 ting ChatGPT ikke kan gjøre (og ytterligere 20 det nekter å gjøre)

Dette inkluderer spørsmål som bryter noen sine rettigheter, er støtende, diskriminerende, eller involverer ulovlige aktiviteter. ChatGPT-modellen kan også utfordre feilaktige premisser, svare på oppfølgingsspørsmål, og til og med innrømme feil når du påpeker det.

Gir ChatGPT alle samme svar?

brukchatgpt

Stort sett når ulike personer spør ChatGPT det samme spørsmålet, vil de få samme svar. Det kan være noen variasjoner i ord, men de vil være nesten identiske.

Også: Jeg prøvde Bing sin AI chatbot, og den løste mine største problemer med ChatGPT

Dersom noen ønsket å fastslå om en artikkel var skrevet av ChatGPT, eller om en professor ønsket å se om språkmodellen ble brukt for et essay av en student, kan man stille ChatGPT samme spørsmål som artikkelen eller essayet var basert på for å finne det ut. ChatGPT har også en tendens til å generere mer høflig prosa enn menneskelige forfattere.

Gir ChatGPT feil svar?

ChatGPT, som alle språkmodeller, har begrensninger og kan gi meningsløse svar og feil informasjon, så det er viktig å dobbeltsjekke dataene den gir deg. Den lærer stadig fra tekstdatabasen som blir gitt av brukere og resultatene det finner på nettet, som kan gjøre den utsatt for feilinformasjon.  

OpenAI anbefaler brukere å gi tilbakemelding på hva ChatGPT forteller dem ved å bruke tommel opp og ned-knappene, for å forbedre modellen. Enda bedre kunne du bli en del av selskapets Bug Bounty-program for å tjene opptil $20 000 ved å rapportere bekymringsfulle funn og sikkerhetsproblemer.  

Også: OpenAI vil betale deg for å jakte på ChatGPT-feil.

AI chatboten er ikke koblet til internett og kan ikke bestemme dagens dato, så å spørre ChatGPT om hvor mange dager det er til påske vil ikke gi deg et eksakt antall dager, for eksempel - dette er en måte ChatGPT skiller seg fra søkemotorer.

Vil samtalene mine med ChatGPT bli brukt til opplæring?

Når du blir kjent med hvordan du bruker ChatGPT, kan du lure på om dine spesifikke samtaler vil bli brukt til opplæring og i så fall, hvem som kan se dine samtaler. Dine samtaler kan bli sett av OpenAI og brukt som treningsdata for å forbedre systemene sine, så jeg ville ikke oppgi noen personlig eller privat informasjon.

Og så: Lærere bruker ChatGPT mer enn studenter. Her er hvordan

De oppfordringene du angir når du bruker ChatGPT, blir også permanent lagret på kontoen din, og du kan ikke slette individuelle oppfordringer med mindre du sletter hele kontoen. Hvis du vil slette kontoen din, kan du følge disse trinnene:

 1. Logg inn på din OpenAI-konto.
 2. Gå til Hjelp.
 3. På bunnen av pop-up-en velger du Meldinger.
 4. Klikk på Send oss en melding.
 5. Velg Kontosletting fra de tilgjengelige alternativene.
 6. Følg instruksjonene for å slette kontoen og dataene dine.

Hvorfor sier ChatGPT at tilgangen min er nektet?

I perioder med stor pågang kan det hende at du ikke får tilgang til ChatGPT. Hvis du ser en melding om at det er fullt, kan du prøve å oppdatere siden eller melde deg på for å motta en e-post når det er tilgjengelig igjen.

Også: 5 måter å bruke chatbots for å gjøre livet ditt enklere

Bortsett fra å nå kapasitet, kan tilgangen til ChatGPT bli nektet av ulike årsaker - min blir for eksempel nektet mens jeg bruker en VPN. Hvis du får en melding når du prøver å bruke ChatGPT som sier at tilgangen din er nektet, kan det være en av disse problemene:

 • Overtredelse av API sine vilkår for tjeneste.
 • Brukeren prøver å få tilgang til en utilgjengelig versjon av GPT.
 • API-nøkkelen kan være ugyldig.
 • Brukeren har overskredet bruksgrensene.
 • Overtredelse av OpenAI API's vilkår for tjeneste.

Tilknyttede Artikler

Vis mer >>